De boswachter

In Nederland hebben wij zo om en nabij 3447 vierkante kilometer aan bos. Dit komt neer op ongeveer 10% van de totaal oppervlakte van Nederland, dit is ongeveer even groot als de hele provincie Friesland. Dit komt weer neer op ongeveer 211 vierkante meter per inwoner van Nederland. De meeste bossen worden bewaakt door een boswachter, zijn taak is om te waken en zorgen voor het bos waar hij/zei verantwoordelijk voor is.

Aantal boswachters

Op dit moment zijn er zo ongeveer 486 boswachters aan het werk voor staatbosbeheer waarvan 63 vrouwelijke boswachters. Dat houdt automatisch in dat 423 boswachters man zijn. Toch is er wel een stijgende lijn van vrouwelijke boswachters. Zelfs zo dat de kledingvoorschriften wat zijn aangepast.

Boswachter een BOA

Een boswachter is tegelijkertijd ook een Boa. De taken zijn natuurlijk zorg geven aan het bos waar jij verantwoordelijk voor bent, maar zeker ook het gedrag van mensen in de natuur managen. Dit houdt in dat er regels gehandhaafd worden door een boswachter. Denk hierbij aan het uitdelen van boetes bijvoorbeeld. Vaak voor een loslopende hond op een plek waar dit niet mag uit veiligheid voor wilde dieren. Maar ook bijvoorbeeld voor mensen die met hun auto op plekken rijden waar dat niet toegestaan is, of het weggooien van afval in de natuur.

Salaris en opleiding

De opleiding tot boswachter duurt in voltijd en deeltijd vorm 4 jaar. Dit houdt in dat je 4 jaar moet studeren tot het zijn van een echte boswachter. De opleiding op hbo niveau is te volgen aan de hogeschool van Hall in Velp.

Boswachters kleding

De boswachter kleding is natuurlijk een belangrijk iets voordat de boswachter ‘s ochtends van huis vertrekt.  Als boswachter is het natuurlijk belangrijk dat er beschermende kleding gedragen word, bijvoorbeeld door de kou in de wintermaanden. Maar ook door eventueel vervelende tekenbeten of andere insecten waar een boswachter last van kan hebben.