Hoe voordelig is thuiswerken?

De afgelopen jaren is thuiswerken steeds meer in opkomst geraakt. Helemaal natuurlijk door de corona crisis. Het nieuwe werken kan de werkgever flink besparen. Uit onderzoek is gebleken dat de kosten van één werkplek op € 1000,- per maand uitkomen. Denk hierbij aan de vierkante meters,afschrijvingen op apparatuur en facilitaire kosten. Voor de werkgever kan het dus zeker interessant zijn om de mensen thuis te laten werken. Geldt dit ook voor de werknemers die gebruikmaken van de mogelijkheden om thuis te werken.

Thuiswerken betekent flexibiliteit, maar ook een besparing op de reiskosten.  Thuis werken of thuis een beroepsopleiding volgen kan inderdaad besparend zijn voor zowel werkgever als werknemer, mits de kosten van het thuiswerken opwegen tegen de besparing op de reiskosten. Thuiswerken betekent namelijk dat je je eigen stroom moet gebruiken, op koudere dagen zal ook overdag de verwarming aan moeten, terwijl er anders misschien helemaal niemand thuis is. Verder ben je thuis verantwoordelijk voor je eigen koffie, thee of water en ook maak je thuis gebruik van het  toilet, wat doorgespoeld moet worden. Al met al een aantal kostenposten die gezamenlijk redelijk oplopen.

Anderzijds bespaar je ook op reiskosten en eventueel je dure lunch. Het is daarom verstandig om uit te rekenen wat je dagelijkse reiskosten en andere kosten zijn, die je niet maakt wanneer je thuis werkt. Uiteraard hangt de afweging om thuis te werken ook samen met eventuele reis-vergoeding en / of het gebruik van een abonnement op het openbaar vervoer. We zetten de kosten van het thuiswerken voor je op een rij.

  • Kosten elektriciteit: Het verbruik van de computer hangt van veel factoren af, maar gemiddeld genomen kan je uitgaan van 200 watt per uur, dus 1,6 kilowatt per dag. Een kilowatt stroom kost ongeveer € 0,28, waardoor de dagelijkse kosten voor je pc op zo’n € 0,45 terechtkomen. De kosten voor het eventueel opladen van je telefoon zijn te verwaarlozen (minder dan 1 cent per keer, volledig opladen), maar let op sluipstroom.
  • Kosten verwarming: Een gemiddeld huishouden verbruikt ruim 1500m3 gas per jaar, zo’n 4,25 m3 per dag. Laten we uitgaan dat de helft hiervan niet verbruikt zou worden wanneer er niemand thuis. De kosten voor één kuub gas ligt op zo’n € 0,65, inclusief alle belastingen. De kosten voor de verwarming zullen dan zo’n € 1,40 per dag zijn.
  • Kosten koffie / thee: Ervan uitgaande dat je dagelijks vier koppen koffie en/ of thee  drinkt, zullen we berekenen wat hiervan de kosten zijn. Een zakje thee kost € 0.20 en elk zakje gebruik je eenmaal. De kosten voor thee komen dan op € 0,80 per dag uit. Voor koffie hangt het ervan af hoe je je koffie maakt; filterkoffie, Senseo, koffiebonen of Nespresso. De laatste is verreweg het duurste, dan kost een kopje koffie je meer dan € 0,30! Op basis van de gemiddelde prijs en het gemak houden we dezelfde prijs als thee aan.
  • Overige kosten: Onder overige kosten valt onder meer het gebruik van de wc. Stel je gaat dagelijks driemaal naar de wc. Dit komt neer op z’n 30 liter per dag. Een liter water kost € 0,0015, dus de wc kost dagelijks 5 cent. Andere kosten, zoals afschrijving laten we voor het gemak buiten beschouwing.

Totale kosten voor thuiswerken
Een dag thuiswerken kost je op basis van bovenstaande informatie dus  € 2,70. Wanneer je dagelijks met de auto naar het werk gaat, maar je krijgt geen reiskostenvergoeding, dan zal je op basis van de huidige brandstofprijzen en gemiddeld verbruik sowieso besparen met thuiswerken wanneer je meer dan 10 kilometer van je werkplek woont. Mocht het minder zijn, dan kan je overwegen om toch naar kantoor te gaan met de auto of anders pak de fiets!

Over de auteur

Dit artikel is een bijdrage van Thuisstudiezoeken.nl. Op deze website vergelijk je onderwijsinstellingen zoals LOI, NHBO, NTI en meer. Bovendien kan je op deze website eenvoudig verschillende cursussen en opleidingen met elkaar vergelijken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *