Nederland heeft 56 universiteiten, 37 hogescholen en 61 MBO scholen. Bovendien kun je kiezen uit een ruim assortiment aan opleidingen per instelling. Hoewel dit aanbod aan de ene kant fijn is, kan het ook voor stress zorgen aangezien niet iedere student precies weet wat hij of zij wilt doen. Vaak borrelen bij aankomende studenten vragen op, zoals: ‘Welke opleiding moet ik kiezen?’ of ‘Hoe maak ik de juiste keuze wanneer ik alle studies met elkaar vergelijk?’. In Nederland twijfelen ontzettend veel jongeren over hun studie. Deze twijfels worden als vervelend ervaren en in sommige gevallen zelfs omschreven als rampzalig. Hieronder kun je tips lezen over het maken van een studiekeuze.
Tip één: begin op tijd met oriënteren en onderzoek doen
De belangrijkste tip die meegegeven kan worden, is het feit dat je op tijd moet beginnen met oriënteren. Bovendien is het verstandig om op tijd onderzoek te doen naar verschillende studies. Je kunt een studiekeuze namelijk niet in één dag maken. Bij de één zal het meer tijd innemen dan bij de ander en daarom is het verstandig om altijd op tijd te beginnen met oriënteren. Zit je op de middelbare school? Dan is het verstandig om in je één na laatste jaar al onderzoek te doen naar studie opties. Je hebt namelijk op dat moment nog twee jaar de tijd, waardoor je minder snel druk en stress zal voelen.
Tip twee: klop eens aan bij een studiekeuze adviseur
Het maken van een studiekeuze is alles behalve gemakkelijk. Gelukkig bestaan er in Nederland genoeg professionals en specialisten die toekomstige studenten hierbij kunnen helpen. Je hoeft de weg van het maken van een studiekeuze namelijk helemaal niet in je eentje te bewandelen. Je kunt er namelijk ook voor kiezen om studiekeuze advies op te vragen bij een studiekeuzeadviseur. Met een studiekeuzeadviseur zul je verschillende gesprekken hebben, waarna een beeld van jou geschetst wordt met de desbetreffende studie mogelijkheden. Een studiekeuzeadviseur zal namelijk een effectief studietraject met je doorlopen.
Tip drie: bezoek open dagen en meeloopdagen
Bovendien is het aan te raden om open dagen van universiteiten, hogescholen en mbo-instellingen te volgen. Je zult op dit soort dagen namelijk de sfeer kunnen proeven van het gebouw zelf en daarnaast krijg je ook meteen face-to-face uitleg over studies. Daarnaast kun je vragen stellen aan de professoren, docenten en studenten. Wil je weten hoe ‘normale’ studiedagen eruit zien van jouw studie mogelijkheden? Dan is het aan te raden om je op te geven voor meeloopdagen. Met een meeloopdag kun je een dagje ‘mee-studeren’ met een student die de desbetreffende studie volgt.